“ПЛАВИ АЛМАНАХ”

“ПЛАВИ АЛМАНАХ”

Илустровани статистички осврт на историју ОФК Београда

Поштовани навијачи, фудбалски заљубљеници и поштоваоци београдских Плавих, пред вама је пројекат симболичног имена, “Плави алманах“, који даје комплетан статистички осврт на историју клуба, аутора Мирослава Миловановића, члана “Клуба пријатеља ОФК Београда 1994”.

almanah12Оком статистике, обухваћена су сва дешавања почев од 1911. године и клуба који је угашен 1944, а чије име, боје и скоро идентичан грб смо поносно носили у периоду 1950-57, па све до новијих догађаја закључно са 2016. годином. На једном месту, ту су све званичне клупске утакмице, све табеле, занимљивости, у бази играча су побројани сви играчи, њих укупно 1069 различитих (поједини наведени у више епоха), који су бранили наше боје макар и на једном званичном мечу, а обрађена су и сва нихова достигнућа.

almanah18

almanah19

Сакупљени су сви мечеви одиграни у шампионату, националном купу, еврокуповима, квалификацијама за шампионат и првенству Београда, одржаних у мирнодопским, али и у ратним условима.

almanah20

Овај пројекат се разликује од осталих, који су за тему имали обрађивање историје ОФК Београда, по томе што је акценат бачен искључиво на статистичке податке употпуњене великим бројем пригодних фотографија. Радећи на “Плавом алманаху” откривено је и сакупљено много тога, до сада, непознатог широј јавности и на тај начин смо одбранили од заборава наше успехе, али неуспехе, као и играче који су свих ових деценија градили наш Београд.

almanah16

Додатни мотив да се заокружи овај исцрпни истраживачки рад је стање у коме се наш клуб налази, када је ОФК Београд доведен на ивицу самог опстанка и где се за њега махом везују нефудбалске ствари. Наша жеља и борба за спас клуба који је био вољен од свих, клуба који се неким својим шармом издвајао од осталих, је непоколебљива и јака. Ова књига је један од примера како се брани наш изворни ОФК Београд каквог су генерације доживљавале.

almanah13

Велику помоћ и добру сарадњу смо остварили са легендарним члановима клуба попут Илије Петковића, Милана Ракија Аранђеловића, Петра Чанета Ђорђевића, Стојана Вукашиновића, те навијачима Романтичара, као и са уредништвом www.facebook.com/istorijaexyfudbala.

almanah14

Посебно се захваљујемо запосленима у Народној библиотеци Србије, Небојши Јаковљевићу и нашем бившем играчу, Душку Тошићу.

Овај статистички осврт на историју клуба који носи знамења нашег града налази се на 380 страница, на квалитетном папиру, а одштампан је махом у плавој и белој боји.

Књигу можете наручити преко имејл адресе – clashbgd@yahoo.com , а цена је 1500 динара + птт трошкови. За 1800 динара, уз “Плави алманах”, можете добити и “Наш плави буквар” који је издат поводом стогодишњице Београдског спорт клуба 2011. године.

С поштовањем,“Клуб пријатеља ОФК Београда 1994”
Београд, октобра 2016. године.

Share

Comments are closed.